Viktigt att tänka på när du ska installera solcellspaneler

Solcellspaneler blir alltmer populärt bland villaägare runt om i landet. Priset sjunker dessutom stadigt samtidigt som den effekt du kan få ut ur dem ökar. För bara några år sedan var det framförallt något som köptes av miljö intresserade för att driva utvecklingen, men idag kan det snabbt bli en lönsam affär för många. Hur det kan bli för just dig beror på ett antal faktorer där de viktigaste är var i landet du bor och vilka förutsättningar ditt hus har. Många delar av Sverige har så pass många soltimmar att vi kan mäta oss med Sydeuropa. Dessutom gör faktiskt vårt kallare klimat att effektiviteten i solpanelerna ökar. Faktorer som påverkar är:

 • Var din bostad ligger i landet
 • Hur ditt tak är designat
 • Hur mycket energi ditt hushåll förbrukar


Hur är ditt tak beskaffat i Västerås

Ditt tak är en av de viktigaste avgörande faktorerna för om det går att få lönsamhet i solpaneler. Det går att sätta solpaneler på nästan alla tak (utom eternittak) och om du lägger nytt tak går det att lägga dit ett solpanelstak direkt. Lutningen på ditt tak är en faktor som påverkar hur mycket effekt du kan få ut, men det är faktiskt inte så avgörande som många tror. En viss lutning är att föredra framför ett platt tak eller ett skarpt triangelformat. Skillnaden i effekt mellan det mest optimala och andra varianter är dock bara några få procentenheter så låt inte det hindra dig från att installera solceller med Rensolenergi.

 • Vilket väderstreck ditt tak vetter åt är däremot väldigt viktigt och det optimala är ett tak som vetter åt söder
 • Om du har ett tak som vetter åt norr så är det sällan meningsfullt att installera solpaneler på det (eller på den sidan av taket)
 • Solen ligger inte på tillräckligt mycket för att en meningsfull mängd energi ska kunna utvinnas under en dag
 • Samma sak gäller om ditt tak är kraftigt skuggat av träd eller andra byggnader
 • Det minskar kraftigt det effektuttag du kan förvänta dig och därmed värdet på investeringen
 • Om du är osäker på om ditt tak är bra placerat får du gärna kontakta oss för ett utlåtande


Rensolenergi informerar om hur effekten av solceller blir för dig som bor i Västmanlands län

Ytterligare en faktor som påverkar hur pass mycket effekt du kan få ur dina solceller är var i landet du bor. En tumregel är att ju längre norrut du bor desto mindre effekt kan du räkna med på grund av mindre sol och längre nätter. I Västerås är dock förhållandena väldigt bra och du kan med största sannolikhet kunna räkna hem din investering över tid. Det finns många fördelar med solceller utöver de direkt minskade kostnaderna för el. I och med att du sänker husets driftskostnader så ökar du också dess värde. I många fall kan du också sälja tillbaka eventuell överskottsenergi till ditt elbolag.

 1. I Västmanland fungerar dessutom de flesta olika märkena av solceller bra, så om du har någon preferens kring tillverkare är det lätt att ordna
 2. En solcell ska trots allt smälta in bra i husets övriga utseende och inte ha negativ påverkan på den estetiska upplevelsen av ditt hus
 3. En bra sak att kolla upp innan du väljer tillverkare är hur underhållsbehovet för deras solceller ser ut, samt den förväntade livslängden
 4. I de flesta fall är inte solceller särskilt underhållskrävande mer än att du under torra somrar kan behöva spola av dem med lite vatten
 5. Annars gör regnet det mesta jobbet åt dig och du kan luta dig tillbaka och se kilowattimmarna ticka in


Ta hjälp av oss professionella solcellsinstallatörer på Rensolenergi

Det kan vara svårt att själv avgöra om ett tak är lämpligt för solceller och det kan dessutom vara svårt att själv välja lösning samt montera solcellerna på taket på rätt sätt. Det kan därför vara väl värt att ta hjälp av professionella yrkesmän som kan se till att allt blir rätt från början. Vi på Rensolenergi kan hjälpa till med att räkna på om det här är en investering som passar dig och dina förutsättningar. Vi kan också hjälpa till med allt det andra praktiska. Ta gärna kontakt med oss via formuläret på vår hemsida så återkommer vi till dig med ett förslag eller en offert på en anpassad solcellslösning.

Boka in ett informationsmöte om solenergi tillsammans med oss!

Vi är experter inom solenergi och vårt jobb är att hjälpa både företag och privatpersoner att förverkliga sina planer om ren energi. Skriv in till oss via kontaktformulär nedan för att boka in ett kostnadsfritt informationsmöte och offert.